Dagligen letar, testar och utvärderar vi olika verktyg och plattformar för att göra digitala möten och utbildningar till effektiva och engagerande upplevelser. Vår största konkurrent till digital utbildning är den traditionella utbildningen på plats i en kurslokal. För visst är det så att den gamla sanningen att projekt består av människor fortfarande gäller, och att det personliga mötet mellan människor är en mycket viktig del för lärande genom utbyte av erfarenheter.
Kan digital utbildning ersätta traditionell utbildning i en kurslokal?
Den alltmer aktuella frågan i utbildningsbranschen är om digitala plattformar kan ersätta det personliga mötet på plats i en traditionell kurslokal? Vår spaning är att Sverige definitivt är på väg mot ett skifte, där en stor del av organisationers kompetensutveckling kommer att utföras digitalt. Därmed inte sagt att möten på plats har sina fördelar. Det är viktigt att inte polarisera frågan till vad som är bäst, online eller onsite? Det handlar om att se det utifrån ett större perspektiv, t ex: Vilket behov av ny kunskap har vi idag? Om fem år? Hur ska vi få till de förändringar vi vill i hela organisationen? Hur ska vi säkerställa att alla medarbetare har rätt bas- och specialistkompetens? Hur ska vi snabbt kunna ställa om vårt arbetssätt utifrån behov och efterfrågan? I svaren på dom här frågorna finns troligen en kombination av utbildning online och traditionell utbildning på plats i en lokal.
Framtidens kompetensutveckling genomförs till stor del i digitala plattformar
Med en kort tillbakablick kan vi konstatera att det inte var så länge sedan e-learning mest bestod av inspelade PowerPoints eller statiska bilder med förklarande text. Lägg därtill det eviga klickandet på nästa-knappar. Numera är en rätt utformad e-learning både engagerande och ett effektivt sätt att snabbt och flexibelt kunna utbilda olika roller i en organisation. Teori och baskunskaper lärs ofta ut mer effektivt med e-learning. Men när det kommer till erfarenhetsutbyte och diskussioner via digitala möten, så är det tyvärr så att dagens verktyg och plattformar inte alltid räcker ända fram. Det blir lätt lite statiskt och kan vara svårt för både deltagare och kursledare att få till kreativa diskussioner. Visst kan ett varierat upplägg, rätt mötesdisciplin med påslagna webbkameror och fokus göra sitt. Men ändå så känns det som att det saknas något för att få till den där riktigt bra upplevelsen vid digitala möten. Det är här den nya generationens digitala verktyg kommer in i bilden.
Här kommer några tips på fyra innovativa verktyg som tar digitala möten och onlineutbildning till nästa nivå. Att använda ett eller flera av verktygen Slack, Teamsflow, Microsoft Viva och Miro kommer att ta vilket digitalt möte som helst till nya nivåer.
Slack
Det är nästintill omöjligt att skriva ett blogginlägg om verktyg för kommunikation och samarbete utan att nämna Slack. Slack kan räknas till en av pionjärerna när det gäller plattformar för samarbete inom och mellan grupper. Slack skriver själva att de vill vara det nya digitala huvudkontoret. Med en mängd funktioner för att snabbt skapa samarbetsytor är det svårt att inte gilla Slack. Att det finns över 2 400 integrationer till Slack visar också att det här är en plattform som erbjuder det mesta när det gäller kommunikation. Vi gillar också det inbyggda stödet för videosamtal med stöd för de mest grundläggande funktionerna. Slack är också ett utmärkt verktyg för längre utbildningsprogram, med många möjligheter att använda kraften i dialog och erfarenhetsutbyte mellan deltagare som en del av pedagogiken för kompetensutveckling.

Teamsflow
Först kom Skype med sin tvåvägskommunikation mellan två personer. Därefter kom olika tjänster för webbmöten med funktioner för grupper att träffas, dela dokument och göra presentationer. De flesta är nog överens om att upplevelsen för den typen av plattformar ofta blir statisk och icke stimulerande, även om det fungerar ett tag. Men det krävs mycket av både moderator och övriga deltagare att bibehålla engagemang och fokus. Det är här Teamsflow kommer in i bilden. Det är exempel på nästa generation för digitala mötesplatser. Designa och inred det digitala kontoret så det passar er, självklart finns likt ett vanligt kontor olika våningsplan som kan anpassas utifrån behov.


Själva grundprincipen är att varje medarbetare visas med bild och mikrofon i en cirkel. Precis som i dataspel flyttar du helt enkelt dig själv till den våning, de konferensbord eller mötesplatser du vill gå till. När du närmar dig ett specifikt utrymme så aktiveras automatiskt ljudet ifrån de kollegor som är samlade på det aktuella stället. Här finns självklart stöd för whiteboards, dela skärm och ett stort antal integrationer med andra verktyg. Teamsflow bjuder på en riktig wow-känsla och är väl värt att testa. I skrivande stund erbjuder de ett kostnadsfritt prova-på-konto.
Microsoft Viva
Om du inte redan hört talas Microsoft Viva än så kommer du med stor sannolikhet göra det inom kort, var så säker. Viva är Microsofts stora kommande satsning på kommunikation, utbildning och erfarenhetsutbyte. Initialt kommer Viva lanseras med fyra olika moduler: Viva Connections, Viva Insights, Viva Learning och Viva Topics. Även för oss som dagligen är i den digitala utbildningsbranschen är det lite svårt att positionera Viva. Är det en samarbetsyta? En utbildningsplattform? Ett AI-baserat verktyg för att lyfta fram den viktigaste informationen som medarbetare behöver i olika situationer? Svaret kommer nog klarna inom kort då lanseringen på bred front inte verkar vara så avlägsen enligt rykten. Klart är att Microsoft till stor del låter Microsoft Teams vara den sammanhållande ytan för olika delar av Viva.

Många av våra kunder håller på att antingen byta eller för första gången införskaffa ett nytt Learning Management System (LMS). Det är svårt att bedöma hur Viva kommer att stå sig i konkurrensen när det gäller funktionalitet och prissättning, men helt klart torde vara att de organisationer som ska skapa eller förändra sitt sätta att utbilda och säkerställa kunskap bör kolla upp närmare vad Viva kan erbjuda. För högst troligt är det här en produkt som kommer få stort genomslag.
Miro
Trött på sega möten på i er befintliga webbmötestjänst? Miro är ett samarbetsverktyg som får den traditionella mötesytan att blekna. Här finns massor med kreativa mallar, boards och funktioner för att ha effektiva workshops, möten och onlineutbildning. Självklart finns stöd för att arbeta agilt och integrationsmöjligheterna med andra populära verktyg som t ex Slack och Jira finns också.
Det som gör att Miro sticker ut bland den här typen av verktyg är att både funktionalitet och gränssnitt är modernt och lätt att lära sig. Bara genom att logga infinner sig den rätta känslan för att få till det där kreativa och innovativa mötet med kollegor. En annan fördel är att Miro kan köras som en app i Microsoft Teams. I skrivande stund finns möjlighet att skapa ett gratiskonto med begränsat funktionalitet.
Naturligtvis är det så att området digitalisering är ett allt viktigare inslag i vilken organisation som helst, det pågår digital transformation i de flesta branscher idag. Men det som är spännande med digitalisering av området utbildning och möten är att det fortfarande är människan och erfarenhetsutbyte som är i fokus. Vi följer med spänning det här området och återkommer med tips på fler verktyg inom området.
Alla varumärken i det här blogginlägget tillhör sina respektive ägare.