Boktips – 16 typer av chefer – och vad de säger till psykologen

Tips på retorikbok

Vi har läst boken 16 typer av chefer – och vad de säger till psykologen (Liber 2010, ISBN 9789147095148). Boken är skriven av Mattias Lundberg och Anders Wahlberg som båda är leg. psykologer och som skrivit flera böcker tillsammans tidigare.

Det framgår av boken att det inte är något konstigt eller ovanligt att chefer söker hjälp hos och samtalar med psykologer eller terapeuter för att bolla och reda ut tankar om sin yrkesroll som chef. Det är mycket i en chefs vardag som inte alltid är så självklart och enkelt. Bara för att man blivit tilldelad rollen som chef så känner man sig kanske inte som chef.

Författarna lyckas på ett enkelt sätt dela med sig av sina erfarenheter om hur chefer tänker och agerar. I boken får vi möta den konflikträdde, den tillgängliga, den strukturlösa, den osjälvständiga och ytterligare tolv typer av chefer som boken beskriver. Vidare får vi ta del av hur de olika chefstyperna lyckas bemästra sina negativa mönster och få en bättre kommunikation med sina medarbetare och därmed uppnå känslan av att kunna klara av den svåra chefsrollen.

Det fascinerande med denna bok är hur författarna lyckats fånga och ringa in dessa 16 olika typer av chefer genom sina många samtal och möten. Boken lär oss att alla chefer är olika och att vi inte kan hantera och bemöta alla chefer på ett och samma sätt. Det gäller att lära känna chefen för att kunna kommunicera med honom eller henne på ett bra och konstruktivt sätt.

Boken finns att köpa hos t ex Bokus.

Hur kan projektledare ha nytta av att läsa boken?

Även om boken inte handlar om projekt så anser vi att bokens lärdomar om chefers situation och olika problemställningar definitivt är nyttigt att läsa om som projektledare. I projekt gäller det att bemöta varje chef och beställare som individ och inte utifrån någon generell mall. Det gäller att i varje projektsituation förstå och känna efter vilken typ av chef eller beställare man samarbetar med.

Vad tycker vi?

Boken, med sin titel som väcker nyfikenhet, är mycket läsvärd och vi rekommenderar den som en lättsam och lärorik läsning för hur du som projektledare kan förbättra kommunikationen och möten i dina projekt gentemot chefer och beställare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen